Harmonieorkest

Het harmonieorkest telt ruim 60 muzikanten en speelt in de eerste afdeling van de KNMO, de nieuwe muziekkoepel voor amateurmuziek vanuit de fusie KNFM & VNM. Het orkest bestaat uit houtblazers (klarinetten, fluiten, saxofoons, fagotten, hobo´s), koperblazers (trompetten, trombones, hoorns, baritons, bassen) en slagwerk. Sinds 1997 staat het harmonieorkest onder leiding van dirigent Adri Verhoeven.

Voor elk wat wils
Wie denkt dat harmoniemuziek saai is, heeft het helemaal mis. Het harmonieorkest speelt vele verschillende soorten muziek. Klassiek, jazz, filmmuziek, popmuziek. De harmonie heeft het allemaal al eens ten gehore gebracht. Met deze veelzijdigheid kan de harmonie elke muzieksmaak van dienst zijn en zij staat dan ook midden in de Schijndelse gemeenschap. Zo worden er elke 4 jaar grote Promsconcerten georganiseerd, tal van andere concerten, heeft het orkest tweemaal met een DJ op Paaspop gestaan en zijn ze ook bij festiviteiten in het dorp, zoals de Sinterklaasintocht, van de partij.

Een stukje geschiedenis…
In archiefstukken uit 1848 en 1851 wordt al melding gemaakt van een Schijndelse muziekvereniging, maar officieel is de harmonie pas in 1855 opgericht Hoewel…eigenlijk was het toen nog helemaal geen harmonie, maar een fanfare. Pas in 1909 evolueerde deze fanfare naar een harmonie. In 1912 trad de harmonie toe tot de KNFM. Sindsdien heeft het orkest al veel successen gehad, maar ook de nodige dieptepunten. Bijvoorbeeld toen in 1914 het orkest bijna ter ziele ging of toen in 1944 alle instrumenten en alle bladmuziek vernietigd werden door oorlogshandelingen. Natuurlijk waren er ook een heleboel hoogtepunten, waardoor het muzikanten, dirigent en bestuur steeds weer lukte om door te gaan en ook nog eens vele successen te behalen op vele verschillende concoursen. In 1953 kreeg de harmonie versterking van de drumfanfare, die met haar andersoortige muziek en showelement iets compleet nieuws toevoegde aan het muzikale gebeuren. In 1955, tijdens het 100-jarig bestaan (ondertekend door H.M. Koningin Juliana), kreeg de harmonie de titel ´Koninklijke´.

Over de dirigent
Adri Verhoeven (1960) studeerde aan het conservatorium van Tilburg en bekleedde daarna een breed scala aan functies in de muziekwereld. Zo was hij in de jaren 80 en 90 klarinettist bij het Brabants Orkest, speelde hij in diverse ensembles en was hij dirigent van verschillende harmonieorkesten. Sinds 1997 is hij dirigent van ons harmonieorkest en opleidingsorkest. Daarnaast is hij werkzaam als dirigent van enkele andere harmonieorkesten, werkt hij als zelfstandig arrangeur en geeft hij klarinet-, saxofoon- en muzieklessen.

« Terug