Drumfanfare

De drumfanfare bestaat uit een veertigtal muzikanten en komt uit in de 2e afdeling van de KNMO. In het korps spelen zowel koperen blaasinstrumenten als saxofoons en slagwerk. Omdat de houten blaasinstrumenten (met uitzondering van de saxofoons) hier niet meespelen, ontstaat een wezenlijk andere klank dan bij het harmonieorkest.

De gulden middenweg op topniveau
De drumfanfare is niet puur een showkorps, maar ook geen concertorkest. De gulden middenweg is gevonden in de deelname aan marsconcoursen. Sinds 1991 dingt de drumfanfare mee naar prijzen op deze concoursen. En met succes. Zo sleepte de drumfanfare al vele malen een eerste prijs in de wacht. Erg bijzonder was de eerste prijs op het concours in Heinkenszand in 2004. Het behaalde puntenaantal (82,95) bleek het op drie na hoogste aantal te zijn van alle deelnemende verenigingen in de 2e divisie en leverde daarmee een uitnodiging op voor deelname aan het topconcours in Barneveld in 2005. Een primeur in het ruim 50-jarig bestaan van de drumfanfare. Op het topconcours haalde het korps met 85,38 punten een derde plaats in de 2e divisie. Dit puntenaantal zou op een gewoon concours zelfs recht geven op promotie naar de 1e divisie.

Allerlei soorten muziekHet succes van de drumfanfare op marsconcoursen betekent natuurlijk niet dat de drumfanfare alleen maar marsen speelt. Er is volop ruimte voor allerlei soorten muziek; rustige suites, lekker in het gehoor liggende swing en Zuid-Amerikaanse samba’s zijn slechts een greep uit het veelzijdige repertoire van de drumfanfare. Op die manier is het korps in staat vele verschillende gelegenheden op te luisteren en allerlei verschillende concerten te geven. Van dodenherdenking tot koningsdag, van serenades tot nieuwjaarsconcerten.

Een stukje geschiedenis…
In 1953 is een tamboerkorps opgericht als onderdeel van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia. Begin jaren 60 werd het korps uitgebreid met bazuinen. Deze drumband kwam uit in de afdeling ´uitmuntendheid´ van de KNFM en haalde in deze afdeling talloze eerste prijzen op verschillende concoursen. In 1978 werd de drumband onder de enthousiaste leiding van Jan Leblanc omgevormd tot een drumfanfare. Sinds 1991 wordt er onder leiding van verschillende instructeurs weer deelgenomen aan concoursen van de KNFM. In 2003 bestond de drumfanfare 50 jaar en dit werd gevierd met een groots jubileumconcert en een reünie.

Over de dirigent
Antoine van Rooij, geboren in Veldhoven, begon als achtjarige zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke harmonie Sub Umbra. Daar kreeg hij zijn eerste trompetles van zijn vader. Omdat muziek in zijn familie altijd een belangrijke rol heeft gespeeld, is het ook niet verwonderlijk dat hij na verschillende opleidingen op zijn 23ste dirigent werd bij zijn eerste muziekvereniging. Antoine van Rooij is nu ruim 20 jaar werkzaam als dirigent. Sinds 2013 is hij dirigent van onze drumfanfare.

« Terug