Drumfanfare

De drumfanfare bestaat uit een veertigtal muzikanten en komt uit in de 2e afdeling van de KNMO. In het korps spelen zowel koperen blaasinstrumenten als saxofoons en slagwerk. Omdat de houten blaasinstrumenten (met uitzondering van de saxofoons) hier niet meespelen, ontstaat een wezenlijk andere klank dan bij het harmonieorkest.

De gulden middenweg op topniveau
De drumfanfare is niet puur een showkorps, maar ook geen concertorkest. De gulden middenweg is gevonden in de deelname aan marsconcoursen. Sinds 1991 dingt de drumfanfare mee naar prijzen op deze concoursen. En met succes. Zo sleepte de drumfanfare al vele malen een eerste prijs in de wacht. Erg bijzonder was de eerste prijs op het concours in Heinkenszand in 2004. Het behaalde puntenaantal (82,95) bleek het op drie na hoogste aantal te zijn van alle deelnemende verenigingen in de 2e divisie en leverde daarmee een uitnodiging op voor deelname aan het topconcours in Barneveld in 2005. Een primeur in het ruim 50-jarig bestaan van de drumfanfare. Op het topconcours haalde het korps met 85,38 punten een derde plaats in de 2e divisie. Dit puntenaantal zou op een gewoon concours zelfs recht geven op promotie naar de 1e divisie.

Allerlei soorten muziek
Het succes van de drumfanfare op marsconcoursen betekent natuurlijk niet dat de drumfanfare alleen maar marsen speelt. Er is volop ruimte voor allerlei soorten muziek; rustige suites, lekker in het gehoor liggende swing en Zuid-Amerikaanse samba’s zijn slechts een greep uit het veelzijdige repertoire van de drumfanfare. Op die manier is het korps in staat vele verschillende gelegenheden op te luisteren en allerlei verschillende concerten te geven. Van dodenherdenking tot koningsdag, van serenades tot nieuwjaarsconcerten.

Een stukje geschiedenis…
In 1953 is een tamboerkorps opgericht als onderdeel van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia. Begin jaren 60 werd het korps uitgebreid met bazuinen. Deze drumband kwam uit in de afdeling ´uitmuntendheid´ van de KNFM en haalde in deze afdeling talloze eerste prijzen op verschillende concoursen. In 1978 werd de drumband onder de enthousiaste leiding van Jan Leblanc omgevormd tot een drumfanfare. Sinds 1991 wordt er onder leiding van verschillende instructeurs weer deelgenomen aan concoursen van de KNFM. In 2003 bestond de drumfanfare 50 jaar en dit werd gevierd met een groots jubileumconcert en een reünie.

Over de dirigent…
Bryan Verel (1994) geboren in ’s-Hertogenbosch. Muziek wordt met de paplepel ingegoten vooral door zijn vader die hem geregeld meeneemt naar het Jachthoornkorps in Den Bosch. Hier leert hij es/bes trompet spelen. Later gaat hij zich verder ontwikkelen op de trompet in de Mars en Show wereld. 

Toch is het zijn vader die hem adviseert om iets anders te gaan studeren dan muziek, oorzaak hiervan zijn o.a. de bezuinigingen in de militaire muziek. Bryan is toen de opleiding ICT-beheerder gaan volgen. Na deze opleiding bleef de muziekwereld toch kriebelen en is hij begonnen aan een opleiding als Blaasinstrumentenmaker (specialisatie koper) in Ludwigsburg Duitsland. Nadat hij deze opleiding had behaald is hij zelfstandig begonnen als reparateur van blaasinstrumenten onder de naam Dr. Forte. Via deze weg kwam hij in aanraking met het dirigeren. Startend bij een senioren- en een jeugdorkest groeide de interesse voor het vak dirigeren en het mensen verbinden door muziek.

In 2019 volgde Bryan de cursus tot Assistent dirigent bij Jos Zegers in Kerkrade en in 2022 is hij gestart aan de Basisopleiding dirigent HaFaBra-orkesten bij Chris Derikx en Jan Bosveld in Apeldoorn. Naast deze opleiding neemt hij regelmatig deel aan cursussen en masterclasses zoals de MASO Conductors Cours, Training persoonlijk leiderschap van HODA Coaching en een masterclass lichte muziek aan het conservatorium van Maastricht.

Eind 2023 is er besloten om de reparatietak los te laten en de volledige focus te leggen op het dirigeren van blaasorkesten en zijn eigen ontwikkeling als dirigent. Op dit moment is hij dirigent bij verschillende orkesten met een Harmonie, Fanfare of Brassband bezetting. Van jong tot oud mag hij mensen aan elkaar verbinden door muziek met een gezonde hoeveelheid passie en gedrevenheid.

« Terug