Jubileumuitstapje Jeneverfeesten Hasselt

Jubileumuitstapje Jeneverfeesten Hasselt

Op 17 oktober 2015 togen het harmonieorkest en de drumfanfare naar de Jeneverfeesten in Hasselt, samen met een grote schare partners. Een feestelijk uitstapje in het kader van het 160-jarig bestaan van onze vereniging.
’s Morgens om 9.00 uur vertrokken we met twee bussen vanaf ’t Spectrum naar de koffie met appelgebak in de Overdekte Vrije Markt Kelchterhoef te Houthalen.

Na de koffie kregen we van Rein  van Uden een prachtige opdracht. Rein had ter voorbereiding een groot schilderij gemaakt en in 60 paneeltjes van 50 x 50cm  verdeeld. Bij elk paneeltje was een A4-tje met uitleg en voorbeeld van wat er op het paneel geschilderd moest worden. En dat was dus aan ons. Alleen Rein wist hoe het totaal eruit zou moeten zien. Iedereen ging driftig aan de slag met acryl verf en penselen. Met de tong uit de mond werden de panelen beschilderd. Het kwam nog nauw, want de paneeltjes moesten op elkaar aansluiten. Na tweeënhalf uur waren we klaar. Rein verzamelde alle paneeltjes en heeft er na het weekend voor gezorg dat het een geheel wordt.
Het verenigingsschilderij heeft een vaste plaats gekregen in de Blauwe zaal van ’t Spectrum en is daar vanaf 28 november te bewonderen. Echt teamwork van 125 muzikale schilders!

Kwartier maken

Na het schilderwerk vertrokken we naar camping Hengelhoef in Houthalen. Daar was door de organisatie onderdak voor ons geregeld, want we hadden ook een overnachting in het programma zitten. Iedereen was verdeeld over de 6- en 8- persoons appartementjes. En met het uitstekende, door Plus Eijkemans verzorgde lunch-ontbijtpakket, gingen we kwartier maken. Daarna het uniform aan en hup de bus in richting Hasselt. Het was inmiddels half 3 ’s middags.

In Hasselt

Het duurde wel een dikke 3 kwartier voordat we een plaats hadden gevonden waar we de bus uit konden. Want we werden door de organisatie van de Jeneverfeesten van links naar rechts door Hasselt gestuurd. Maar het wachten was niet voor niets geweest, want de plek waar de chauffeurs van Fassbender ons konden afzetten kon niet beter. Op 100 meter van het podium, op het plein midden in het centrum. Daar kon de Drumfanfare zich prachtig opstellen en met het commando “Voorwaarts mars” ging de streetparade van start.
Ruim een uur heeft de Drumfanfare zich van haar beste kant laten zien en zag een heel enthousiast publiek langs de route staan. Een hele groep volgde de Drumfanfare, al filmend met hun mobieltjes. De overige leden en aanhang verkenden intussen Hasselt met al haar jenevertentjes, straatartiesten en luisterden naar de streetparade.
Rond half 4 arriveerde de Drumfanfare weer op het plein waar ze gestart was en gaf een serenade naar ons inmiddels klaarzittende Harmonieorkest. Ze begon met een klassiek stuk en al gauw ging men over naar een meer populair repertoire, zoals: Soldaat van Oranje, Brabant, Circus Renz, enz. Met name Circus Renz met solo’s van Roger van Straaten op de marimba oogstte veel bewondering van het publiek. Bekijk hier het filmpje, gemaakt door Gijs Mettler.

Nadat we onze muzikale optredens hadden afgesloten waren we vrij om ons onder te dompelen in de Jeneverfeesten en natuurlijk in de verschillende jenevers. Het was erg gezellig. Rond een uur of half 7 liepen de festiviteiten op zijn eind en vertrokken we naar onze accommodatie om ons om te kleden en op te frissen voor de feestavond. Die was weer in dezelfde Overdekte Vrije Markt waar we die ochtend onze schilderkunsten hadden geopenbaard.
Na het eten kwam Duo Vreemd om de zaak op te luisteren met zang en klets. Het was hartstikke leuk en ze kregen het uitstekend voor elkaar om ons een gezellige avond te bezorgen. De sfeer zat er goed in. En ook in de bus terug naar ons onderkomen werd nog flink gezongen. Op de camping was het al diep in de nacht toen in de appartementen de laatste lampen uitging…

Zondag 18 oktober

Op tijd uit de veren en met het Pluspakket dat we zaterdag hadden gekregen konden we genieten van een goed en stevig ontbijt. En dat was ook wel nodig, na zo’n feestavond en zeker ook omdat er zo meteen een bezoek aan een bierbrouwerij in Houthalen-Helchteren en het C-Mine complex in Genk op het programma stond. Omdat onze groep zo groot was, werden we in tweeën gesplitst. Een deel ging eerst naar C-Mine en het andere deel naar de bierbrouwerij.
De bierbrouwerij Ter Dolen brouwt abdijbieren en hoort bij het kasteel Ter Dolen, gelegen in een rustieke, groene omgeving in de Belgische Kempen. We weren ontvangen in een mooi ingerichte ruimte aan de binnenplaats. Vervolgens kregen we een rondleiding in de brouwerij met een bijzonder ludieke uitleg van onze sympathieke gids.
Een mooi verhaal was dat de tijdens het brouwproces vrijgekomen afval, het bierbostel, aan de boeren werd verkocht als veevoeder. Hij kreeg uit de groep de opmerking dat ze dat ook wel konden verkopen aan Heineken om daar weer bier van te maken. Maar daar was het spul nog te goed voor zei hij. Dat wat er bij de koeien en varkens achter uit komt na het eten van bierbostel, daar maakt Heineken dan bier van, volgens onze gids.
Na deze rondleiding werden we getrakteerd op heerlijke broodjes en natuurlijk een glas bier naar keuze, dat iedereen zich bijzonder goed liet smaken.
Daarna gingen we naar de C-Mine te Genk. Het is een voormalige kolenmijn die in 1988 gesloten is en waar de gemeente Genk nu een groot sociaal/cultureel expocentrum van gemaakt heeft. De mijngangen zijn gesloten, dus daar konden we niet in, maar we hebben een prachtige rondleiding gehad door de voormalige fabriek die er destijds bovengronds voor zorgde dat alles ondergronds in de mijn goed en veilig verliep. Grote machines voor ventilatie en compressoren voor de pneumatische bediening van alle ondergrondse machinerieën zoals liften, kolentreinen en boormachines. Alles op lucht, omdat er met het kleinste vonkje in de mijn een explosie kon ontstaan. In de fabriek zijn die machines te bezichtigen. Een mooie en indrukwekkende rondleiding door een industrieel erfgoed. Verder heeft men de beschikbare ruimtes ook benut om er twee mooie concertzalen met bijbehorend horeca in te richten. In een ander deel van het complex is ook nog een grote bioscoop gevestigd. Dit alles is de moeite waard om er een keer naar toe te gaan. Voor de verschillende programma’s, zie hun websites: www.c-minegenk.be en www.c-mine.be.

Het was een bijzonder, gezellig en heel mooi weekend en we gingen met een voldaan gevoel weer richting Schijndel.

Met dank aan Piet van Grinsven en Karin van Thiel voor de perfecte organisatie!

(Foto’s van Ben Hartman, Maria Rozendaal, Rob van Gaal en Wim Kusters).