In Memoriam: Tony Bosmans

In Memoriam: Tony Bosmans

Vrijdagochtend is Tony Bosmans overleden. Hij was jarenlang één van de steunpilaren van de drumfanfare van de Koninklijke Harmonie St Cecilia.
Die eretitel van steunpilaar verdient Tony vanwege een aantal redenen: Hij was van 1967 – 1997 tambour-maître van onze vereniging en heeft, samen met zijn vrouw José, deel uitgemaakt van het bestuur van de vereniging.

Tony moet in 1946 als 9-jarig ventje gefascineerd zijn geraakt door het machtige schouwspel van een door de Schijndelse straten marcherende harmonie: voorop de vaandeldrager met links en rechts van hem de schelleboomdragers, daarachter bestuursleden in jacket en tot slot het harmoniekorps. Hier wilde hij bij horen! Hij meldde zich aan als lid en als in 1953 een tamboerkorps aan de vereniging wordt toegevoegd is Tony één van de slagwerkers. Zo heeft hij mede aan de wieg gestaan van het onderdeel van de vereniging wat nu de drumfanfare is.
In 1967 stopt de toenmalige tambour-maître en neemt Tony de tambour-maître-stok over. Bescheiden als Tony is, gebeurde dat pas na lang aandringen. Deze taak bekleedt hij 20 jaar. In dit tijdperk maakt hij de ombouw mee van drumband naar drumfanfare. Zowel als tamboer als als tambour-maître heeft Tony veel hoogtepunten meegemaakt: in de jaren ’60 behaalde de drumband vele eerste prijzen en ook na de omvorming tot drumfanfare zette de succesreeks zich in de jaren ’90 voort. Langzaam aan vond Tony het echter tijd worden dat de jongere generatie, letterlijk, het stokje van hem over nam en in 1997 nam hij dan ook afscheid als actief lid van onze vereniging.

Vanuit zijn muzikale en bestuurlijke hart voor de vereniging was Tony ook actief in het (mede)organiseren van allerlei verenigingsevenementen. Hoogtepunten hierin waren de taptoes t.g.v. het 25-jarig van de drumband in 1978, de viering van het 125-jarig bestaan van de harmonie in 1980 en het 35-jarig bestaan van de drumfanfare in 1988. Bij zijn afscheid als bestuurslid in werd Tony benoemd tot erelid van onze vereniging. Vanaf dat moment sloegen Tony en José vrijwel geen enkel concert over, waarbij Tony natuurlijk de drumfanfare altijd nét wat meer aandacht gaf.

Tony zou afgelopen zaterdag 79 jaar zijn geworden. De Koninklijke Harmonie in het algemeen en de drumfanfare in het bijzonder verliest een gewaardeerd en markant lid van haar vereniging. Zijn inbreng op zowel muzikaal als organisatorisch gebied is binnen onze vereniging van groot belang geweest. We zullen hem blijven herdenken. Het bestuur van de Koninklijke Harmonie en de leden wensen zijn gezin en de familieleden veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Onze vereniging zal altijd voor ze klaar staan.