Corona gooit roet in eten van jubilerende harmonie

Corona gooit roet in eten van jubilerende harmonie

Het had een prachtig jubileumjaar moeten worden met allerlei bijzondere concerten en activiteiten. Maar door het coronavirus is de Schijndelse harmonie genoodzaakt dit jaar in stilte voorbij te laten gaan. Ook het geplande livestream-concert kan vanwege de meest recente maatregelen niet doorgaan.

 

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia bestaat dit jaar 165 jaar en had dat uitgebreid willen vieren. Maar 2020 is helaas op een andere manier een memorabel jaar geworden. Het is namelijk het jaar waarin de Schijndelse vereniging sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo weinig heeft opgetreden. Geen voorjaarsconcert, geen zomerconcert, geen wandeling door Schijndel op Koningsdag, geen opluistering bij de Dodenherdenking, geen uitwisselingsconcerten en geen repetities tijdens de intelligente lockdown. Ook alle gezellige verenigingsactiviteiten zijn gecanceld. “Enorm jammer, want het draait bij ons niet alleen om de muziek, maar ook om de onderlinge verbinding, contacten en sociale banden. Niet voor niets zijn we al 165 jaar een vereniging waar jong en oud graag muziek komt maken. Daarom laten we de repetities allemaal doorgaan, weliswaar in kleine groepjes en met alle mogelijke voorzorgsmaatregelen”, vertelt voorzitter Harry Kemps. “Natuurlijk hebben we ook leden die thuisblijven. De gemiddelde leeftijd is redelijk hoog, dus daar zitten ook kwetsbare mensen tussen. Uiteraard is daar dus alle begrip voor.”

 

Livestream-concert

In de zomervakantie werd het idee geboren om het jubileum met een livestream-concert te vieren. De orkesten zouden spelen in zalen van ’t Spectrum, en die optredens konden live worden uitgezonden op een lokale omroep. “Er is hard voor gerepeteerd door ons harmonie- en opleidingsorkest en de drumfanfare, maar door de nieuwe maatregelen mogen we niet meer met grote groepen bij elkaar komen. Jammer, maar helaas”, aldus Kemps.

 

9-koppig bestuur

De vereniging met bijna 140 leden werkt hard om toekomstbestendig te zijn. Een speciale commissie toekomst onderzoekt welke stappen daarin gezet moeten worden om de vereniging aantrekkelijk te houden, met name voor nieuwe aanwas en jeugd. Het bestuur is onlangs uitgebreid en heeft nu maar liefst 9 bestuursleden die zich met allerlei takken van sport bezig houden. “Ja, we zijn een zeer actieve, levendige en warme vereniging”, zegt Kemps niet zonder trots. “Dat bleek ook tijdens de eerste golf, toen leden elkaar via de speciale nieuwsbrief op de hoogte hielden van hun wel en wee.”

 

Creatief tijdens lockdown

Het plezier om samen mooie muziek te maken wakkerde tijdens de intelligente lockdown van het voorjaar wel de creativiteit aan. Een aantal leden van het harmonieorkest studeerde thuis een muziekstuk in en filmden hun partij. Al die opnames zijn bij elkaar gevoegd in een YouTube-video: (Zie onderstaande video) . Dit initiatief haalde zelfs Radio 3FM! Op bijgevoegde foto een overzicht van de muzikanten die meededen.