Club van het Jaar-verkiezing: stem op de Schijndelse harmonie!

Club van het Jaar-verkiezing: stem op de Schijndelse harmonie!

SCHJNDEL – ‘We zijn trots op onze veerkracht in het rampzalige coronajaar’. Dat vindt de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Schijndel. Daarom heeft de vereniging zich aangemeld voor de verkiezing voor Club van het Jaar. En we zijn genomineerd! Stemmen kan via deze link.

2020 had vanwege het 165-jarig bestaan van de vereniging een groot feestjaar moeten worden. Maar corona gooide roet in het eten en praktisch alle concerten en activiteiten moesten worden gecanceld. Een domper? Ja! Maar de 140 leden zaten niet bij de pakken neer en bleven actief. Het plezier om samen mooie muziek te maken wakkerde tijdens de intelligente lockdown van het voorjaar juist de creativiteit aan. Een aantal leden van het harmonieorkest studeerde thuis een muziekstuk in en filmde dit. Al die opnames zijn bij elkaar gevoegd in een YouTube-video. Dit initiatief haalde zelfs Radio 3FM.

Ondertussen werden maandelijks nieuwsbrieven gemaakt waarin leden elkaar van hun wel en wee en verenigingsnieuws op de hoogte hielden. En zodra de ontwikkelingen in juni het weer toelieten, was de vereniging een van de eerste harmonieën van Nederland die weer ging repeteren. Voorzitter Harry Kemps: “We hadden alle protocollen al ruim van tevoren afgestemd met ’t Spectrum – waar onze orkesten repeteren – en met de gemeente Meierijstad. Zo konden we direct switchen naar een grotere repetitieruimte in verband met de 1,5 meter afstand tussen de muzikanten. De saamhorigheid en medewerking was erg groot.”

Geen leden verloren
De vereniging bestaat uit een harmonieorkest, een drumfanfare, een opleidingsorkest en een slagwerkgroep. In het coronajaar heeft niemand het lidmaatschap opgezegd, ondanks het feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo weinig is gemusiceerd en georganiseerd. “De impact is echt groot”, zegt voorzitter Harry Kemps. “Het draait bij ons niet alleen om de muziek, maar ook om de sociale banden. Niet voor niets zijn we al 165 jaar een vereniging waar jong en oud graag muziek komt maken en waar sommige families al generaties lang lid van zijn.”

Livestream-concert
In de zomervakantie werd het idee geboren voor een livestream-concert. De orkesten zouden spelen in verschillende zalen van ‘t Spectrum, en die optredens zouden live worden uitgezonden op een lokale omroep. Er was hard voor gerepeteerd, maar door verscherping van de maatregelen moest ook dit initiatief worden afgeblazen. Daarnaast kon de jaarlijkse feestavond niet doorgaan, waarbij traditioneel de jubilarissen in het zonnetje worden gezet. Snel werd iets anders geregeld: de feestvierders werden thuis verrast met een boeket bloemen en een cadeautje.

De ledenwerving ging ondertussen ook door: leerlingen van groep 6, 7 en 8 kunnen zich aanmelden voor gratis proeflessen voor een blaas- of slagwerkinstrument naar keuze. Ter promotie speelden het opleidingsorkest en de slagwerkgroep enkele demo’s in. Verder werden in de winter twee pubquizzen georganiseerd. Ruim 50 leden logden op beide avonden in en deden vanuit huis fanatiek mee aan de quizzen, waarbij dankzij sponsoren ook nog eens geweldige prijzen te winnen waren.

Vooruitblikken
Hoewel de repetities dus stilliggen, gebeurt er achter de schermen ontzettend veel. Dirigenten en bestuursleden hebben maandelijks contact, het bestuur en diverse commissies zijn hun vergaderingen online blijven voortzetten, en ook leden onderling verliezen elkaar niet uit het oog. Er wordt volop vooruitgeblikt, bijvoorbeeld naar een groots promconcert dat in 2022 op het programma staat. En sinds enige tijd repeteren leden van het harmonie- en opleidingsorkest online via Microsoft Teams. “Het is niet echt samen repeteren, want ik zet een mp3-bestand met de muziek op en iedereen speelt dan thuis mee met de microfoon gedempt, dus we horen elkaar niet”, vertelt dirigent Adri Verhoeven. “Maar tussendoor kunnen we elkaar zien, even bijpraten, en vragen stellen over passages uit het muziekstuk die lastig zijn bijvoorbeeld. Het is echt bedoeld om het ‘gevoel van samen’ te behouden, en voor veel leden is het ook een fijne stok achter de deur om toch elke week even het instrument uit de koffer te halen.” Ook de drumfanfare is onder leiding van dirigent Antoine van Rooij inmiddels met online repetities begonnen.

Genomineerd
Dit alles tezamen maakt dat Sint Cecilia een greep doet naar de Club van het Jaar-titel. De harmonie is inmiddels officieel genomineerd en maakt kans om winnaar te worden van de gemeente Meierijstad, de provincie of zelfs van heel Nederland. De landelijke winnaar wint naast de titel een masterclass, een professionele promovideo van de club en krijgt het podium in lokale, regionale en landelijke media om de veerkracht van de club in de schijnwerpers te zetten. Meer weten? Zie https://www.clubvanhetjaar.nl/verkiezing.

En vergeet niet te stemmen!